Ritim Atölyesi
RİTİM ATÖLYESİ EĞİTİM PROGRAMI
ÖRNEK UYGULAMA: TANIŞMA - BEDEN PERKÜSYON
KAZANIMLAR
BİLİŞSEL GELİŞİM:
Beden Perküsyonunu tanır.
Beden Perküsyonunun işlevini açıklar.
PSİKO MOTOR GELİŞİM:
Bedenini kullanarak ritim çalışması yapar.
Kendisine gösterilen beden perküsyonu hareketlerini tekrar eder.
DİL GELİŞİMİ:
Sesleri ayırt eder.
Sesini ritme uygun şekilde kullanır.
MERAK UYANDIRMA
Beden Perküsyonu videoları izletilerek. Beden Perküsyonunun insan vücudu üzerindeki etkisi ve faydaları konuşulur, tartışılır.
OYNUYORUM İYİLEŞİYORUM
Isınma Oyunu (10dk.)
Çember olunur. (Ayakta veya oturur konumda olabilir.) Her katılımcı kendisine bir hareket belirler. Önce belirlediği hareketi yapar, ardından ismini söyler. Ardından yanındaki katılımcı, kendisinden bir önceki katılımcının hareketini yaptıktan sonra kendi hareketini yapar ve ismini söyler. Çemberin sonundaki katılımcı, kendinden önceki tüm katılımcıların hareketini yapar ve kendi hareketini yapması ve ismini söyler.
Beden Perküsyonu (10dk.)
Beden Perküsyonu hakkında konuşulur. Tarihçesi ile ilgili bilgi verilir. El çırpma, parmak şıklatma, göğse ve bacaklara vurma gibi temel hareketler gösterilir. Vucüttan ses alma ve tanıma çalışmaları yapılır.
Beden Perküsyonu Kanon Çalışması (15dk.)
El çırpma-Sağ Göğüs-Sol Göğüs-Sağ Bacak-Sol Bacak-Sağ Baldır-Sol Baldır-Sağ Ayak-Sol Ayak
Yukarıda yazılı olan ‘‘Temel Hareket’’ katılımcı sayısına göre farklı zamanlarda başlanarak Kanon çalışması yapılır.
Beden Ve Ses (15dk.)
Ritmik el çırpma eşliğinde ses çalışması yapılır. Katılımcının kendisine söylenen sesleri tekrar etmesi istenir. Önce bireysel, ardından toplu halde çalım ve duyum çalışması yapılır.
EBEVEYN PAYLAŞIMI
Beden Perküsyonu etkinliğinde bedenin farklı noktalarına temas halinde olunacağından, üzerinde serum bulunan katılımcıların hassasiyeti ve kontrolü hususunda aileler uyarılmalıdır.
DEĞERLENDİRME
Çocuk;
Ebeveyn,
Gönüllü Uygulamacı
ÖZEL DURUMLAR
Eğer katılımcı yatağından kalmıyorsa veya çok küçük yaşta ise, ebeveyn ve uygulamacı yardımı ile (elinden tutarak) etkinlik gerçekleştirilir.
Eğer katılımcının etkinliğe katılmasını engelleyici sağlık sebepleri varsa, uygulamacı katılımcıyı oturduğu yerden etkinliğe dahil edebilir.