Sanat Atölyesi
ÖRNEK UYGULAMA: ÇAKIL TAŞLARI BOYAMA
Araç gereçler; Çeşitli boyutlarda çakıl taşları, Guaj boya, Değişik kalınlıklarda fırçalar, Masalar için örtü, Çocuklar için naylon önlük
KAZANIMLAR
Bilişsel Gelişim : Çocuğun dikkat süresini attırır. Renkleri ayırt eder. Farklı renklerin karışımıyla yeni renklerin oluştuğunu fark eder.
Psiko-Motor Gelişim: Küçük kas motor becerilerini geliştirir.
Sosyal-Duygusal Gelişim: Çocuğun sosyalleşmesini sağlar.
İş birliği ve paylaşım becerileri geliştirir.
Çocukta başladığı işi bitirme becerisi geliştirir.
Çocuğun hoşça vakit geçirmesini sağlar ve olumlu duygular kazandırır.
Dil Gelişimi : Çocukta, yaptığı çalışmayı anlatarak kendini ifade etme becerisi geliştirir. Yeni kelimeler öğrenmesini sağlar.
MERAK UYANDIRMA
Uygulamacı çeşitli büyüklüklerde çakıl taşları değişik renklerde sulu boyalar ve fırçalar ile etkinlik alanına girer. taşları hazırlanan örtünün üzerine boşaltır. Çocuklara, bakın size neler getirdik, Acaba bunlarla bu gün neler yapabiliriz. Ben çok düşündüm ama ne yapacağımı bulamadım acaba sizin aklınıza bir şey geliyor mu? Vb. sorularla etkinliğe dikkati çeker.
OYNUYORUM İYİLEŞİYORUM
Değişik boyutlardaki çakıl taşları hazırlanan masaların üzerine konur. Değişik renklerdeki guaj boyalar ve fırçalar çocuklara verilir ve Uygulamacı “çocuklar şimdi sizinle çakıl taşlarını boyama çalışması yapacağız. İstediğiniz büyüklükteki çakıl taşlarını yine istediğiniz renklerdeki boyalarla boyayabilirsiniz.” der. Çocuklar çakıl taşlarını istedikleri gibi boyayarak renklendirirler. Daha sonra boyanan çakıl taşları değişik figürler oluşturacak şekilde yan yana konarak sergilenir ve çocuklarla beraber fotoğraf çekilerek etkinlik sonlandırılır.
Çocuğa, Yapılan çalışma hoşuna gitti mi?¸ Çakıl taşlarını boyarken neler hissettin? Daha çok hangi renkleri kullandın? Senin için yeteri kadar çakıl taşı var mıydı arkadaşının çakıl taşlarını hangi renge boyadığını fark ettin mi gibi sorular sorulabilir.
EBEVEYN PAYLAŞIMI
Ebeveyne de çakıl taşları boya ve fırça verilerek çalışmaya dahil edilir.
DEĞERLENDİRME
Çocuk;
Ebeveyn,
Gönüllü Uygulamacı
ÖZEL DURUMLAR
Eğer çocuk, yatağından kalmıyorsa; Etkinlik yatağında (yemek masası ayarlanarak) gerçekleştirilebilir. (Ebeveyn ve uygulamacı yardımı ile)
Eğer çocuk, çok küçük yaşta ise, Ebeveyn ve uygulamacı yardımı ile (elinden tutarak) etkinlik gerçekleştirilir ve daha sonra boyanan çakıl bir pet şişenin içine doldurularak ses çıkarıcı bir ritim aleti yapılabilir.
Eğer çocuğun etkinliğe katılmasını engelleyici sağlık sebepleri varsa, Uygulamacı çocuğa kuru boya ve resim kağıdı vererek çocuk ile beraber resim yapabilir.
UZMAN NOTU
Gülbahar Koç: Etkinliğin uygulamasında öncelikle çocukların bütün çakıl taşlarını görüp incelemelerini sağlamak etkinliğe dikkatin çekilmesi açısından faydalı olacaktır. Boyama sırasında özellikle koyu renkli çakıl taşlarını boyarken daha yoğun boya kullanılması renklerin canlı olmasını sağlayacak ve daha çok ilgi çekecektir.
Hazırlayan: Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Uzmanı Gülbahar Koç